Karjalan kipinät (syksy 2024)
Ruoka tieteen silmin: Karjalan kipinät -kiertue
Hanke on päättynyt. Kiitokset kaikille Tiedeketun Karjalan kipinät -tiedekiertueen osallistujille! ja yhteistyökumppaneille!
Syys-lokakuun 2024 aikana Tiedekettu järjesti tiedettä ja pohjoiskarjalaista ruokakulttuuria yhdistäviä tiedepajoja kaikkiaan viidessä paikassa (Kontiolahti, Juuka, Joensuu, Rääkkylä ja Liperi). Pajojen tiedetutkimuksiin osallistui yhteensä huimat 70 lasta ja 49 aikuista sekä 6 paikallisten yhteistyökumppaneiden edustajaa.
Lapsiperheille suunnatussa tapahtumassa tutustuttiin pohjoiskarjalaisiin perinneruokiin ja tutkittiin niitä tieteen, taiteen ja teknologian menetelmillä. Toiminta rakentui hauskoista tehtävistä, joissa tutustutaan pohjoiskarjalaiseen ruokakulttuuriin uusista ja kiinnostavista näkökulmista. Tehtävissä käytettiin omia aisteja ja erilaisia tutkimusvälineitä (esimerkiksi pipetit). Tehtävissä selvitettiin vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin:
- Miten maidosta voidaan tehdä muovia?
- Mitä munasokerivaahdossa on?
- Miltä hupilima tuntuu?
- Miten nämä tiedekokeet liittyvät pohjoiskarjalaisiin ruokiin?
Kiertue pysähtyi viidellä paikkakunnalla syksyllä 2024:
- Kontiolahti: 1.9. klo 12-15, Lehmon koulu (Kylmäojantie 6)
- Juuka: 7.9. klo 10-13, Ahmovaaran monikäyttötalo (Kolintie 29)
- Joensuu: 14.9. klo 10-13, Sinkkolan nuoriso- ja asukastalo (Pesolantie 4)
- Rääkkylä: 20.9. klo 18-21, Rasivaaran kylän nuorisoseurantalo
- Liperi: 5.10. klo 10-13, Ylämyllyn nuorisotalo (Laavupolku 2)
Yhteistyökumppanit
Tapahtuman järjestäjää Tiedekettu, jolla on pitkäaikainen kokemus lasten ja nuorten tiedekasvatuksesta. Tapahtuman toteutetaan osana Pohjois-Karjalan maakuntapäivän Makujen Pohjois-Karjala -teemaa Pohjois-Karjalan maakuntaliiton tuella paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa.